Gaat u scheiden? Dan is de eigen woning één van de belangrijkste onderwerpen die besproken moet worden, maar tegelijkertijd is dat voor velen ook lastig. Het is namelijk de plek waar een gezamenlijk leven is opgebouwd en waar (mogelijk) uw kinderen zijn opgegroeid. Toch is de woning een object dat tijdens een scheiding verdeeld moet worden. Een mediator helpt om de emotie te scheiden van het noodzakelijke en zorgt dat de verdeling verloopt op basis van jullie wensen.
Hulp van een mediator met verdeling van de eigen woning
U bent niet samen gaan wonen met de intentie om te gaan scheiden. Dat begrijpen wij als geen ander. U heeft daarom mogelijk veel vragen over de eigen woning. Bijvoorbeeld: of u zelf in de woning kunt blijven, hoe de waardeverdeling verloopt en of u alleen in aanmerking komt voor een hypotheek.
Bij Samen over Scheiden beantwoorden we samen al deze vragen door jullie wensen en financiële situatie in kaart te brengen. Ons doel is om ervoor te zorgen dat jullie beiden na de scheiding weer een fijn eigen leven kunnen opbouwen op jullie eigen plek.
Eerst de woning verkopen, de hypotheek omzetten of eerst scheiden?
Het is logisch dat u de financiële zaken zo snel mogelijk wilt afwikkelen wanneer u (of uw partner) heeft aangegeven te willen scheiden. Wanneer het aankomt op de woning is het toch verstandig om niet te hard van stapel te lopen en eerst alle opties in kaart te brengen. Vaak is er namelijk meer mogelijk dan van te voren gedacht.
Daarbij komt dat een financiële instelling een getekend echtscheidingsconvenant nodig heeft om een bestaande hypotheek op één naam te kunnen zetten of om een nieuwe hypotheek af te sluiten.
De waarde van de woning verdelen
De manier waarop jullie geregistreerd staan is bepalend voor de manier waarop de waarde van een koophuis verdeeld wordt. Wanneer u in gemeenschap van goederen getrouwd bent is de verdeling simpel: beiden hebben recht op een deel van de waarde van het huis. Hebben jullie een geregistreerd partnerschap, een samenlevingscontract of zijn jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan volgt de verdeling van het huis op basis van de afspraken, die jullie hier samen over hebben gemaakt.
Laat u ten alle tijden goed informeren over de mogelijkheden. Bij de verdeling van de woning komt namelijk meer kijken dan u denkt. Zo heeft u namelijk ook te maken met onder- of overwaarde en fiscale gevolgen.
Wie mag in de woning blijven na de scheiding?
Steeds vaker komt het voor dat één van beiden na de scheiding in het huis blijft wonen. Enerzijds speelt de huidige krappe woningmarkt daar een grote rol in, anderzijds wordt hiervoor gekozen om eventuele kinderen in een vertrouwde omgeving te laten blijven.
Wilt u na de scheiding in het huis blijven wonen, dan kunt u uw (ex-)partner uitkopen. Houdt er wel rekening mee dat u alleen de kosten voor de hypotheek moet kunnen dragen en dat u mogelijk uw (ex-)partner de helft van de (eventuele) overwaarde moet betalen.
Er is ook een mogelijkheid om de woning onverdeeld te laten. U heeft dan de tijd om een alternatief te vinden en hoeft niet op stel en sprong te verhuizen.
Kom ik na de scheiding nog wel in aanmerking voor een hypotheek?
U heeft niet de middelen om uw (ex-)partner uit te kopen en u maakt zich ook zorgen of u alleen nog wel in aanmerking komt voor een hypotheek. Het is logisch dat u hierover zorgen heeft. Echter zijn financiële instellingen vaak coulanter wanneer het gaat om bijzondere situaties, waaronder een scheiding. Daardoor kunt u vaak meer lenen dan u van tevoren dacht.
Bij de verdeling van de eigen woning tijdens een scheiding is het belangrijk dat u professioneel advies inwint. Bij een mediator staan jullie beider belangen voorop en zorgen we er samen voor dat we afspraken maken waar een ieder zich in kan vinden. Wilt u meer informatie over onze werkwijze? Neem contact op met onze mediator.